Ekspresową sałatkę do obiadu robię z dwóch przetworów. Pasuje do różnych dań
Tę sałatkę podaję do obiadu niczym surówkę, ale jej podstawą nie są surowe warzywa. To dlatego robi się ją naprawdę szybko, a poza tym jest łagodna dla żołądka. Ten dodatek do obiadu bazuje na dwóch przetworach. Gdy dołoży się do nich dwa składniki, powstanie naprawdę coś smacznego.
Jakie ogórki dodać do sałatki?
Do tej sałatki obiadowej można wykorzystać ogórki kiszone lub konserowe. Pierwsze są zdrowsze i łagodniejsze dla żołądka, drugie mają bardziej wyrazisty smak i zwykle są bardziej chrupiące. Jedne i drugie dobrze komponują się z groszkiem konserwowym, który jest drugim najważniejszym składnikiem tej sałatki. Ogórki przed połączeniem z groszkiem należy odsączyć i rozdrobnić. Możecie je pokroić w kostkę, a jeśli są nieduże, także w plasterki.
Jak zrobić sałatkę z dwóch przetworów?
Ta sałatka do obiadu bazuje na dwóch przetworach. Jeden zwykle kupuję, a drugi mam włąsnej produkcji. Pierwszym jest groszek konserwowy, a drugim ogórki kiszone. Odsączony groszek i pokrojone ogórki należy umieścić w salaterce i wymieszać z pozostałymi składnikami. A są to szczypiorek lub cebula oraz majonez. Całość należy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis: Sałatka z dwóch przetworów
Dodatek do obiadu z dwóch przetworów
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 ogórki kiszone lub konserwowe
- szczypiorek lub 2 cebulki dymki
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówGroszek i ogórki odsącz z zalewy. Ogórki pokrój w plasterki lub w kostkę. Szczpiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówW salaterce umieść groszek, ogórki i szczypiorek. Dodaj majonez, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Wskazówki: Jeśli chcecie, by sałatka była nieco lżejsza, majonez możecie wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym. Jeśli zaś majonez jest zbyt gęsty, warto go rozcieńczyć odrobiną soku z kiszonych ogórków. Zamiast szczypiorku do sałatki można dodać cebulkę dymkę lub zwykłą cebulę.
Do czego podać ekspresową sałatkę?
Ta ekspresowa sałatka jest wyrazista w smaku i doskonale łączy w sobie kremową konsystencję groszku i chrupkość ogórka. Będzie stanowiła smaczny dodatek do kotletów i mięs pieczonych, a zwłaszcza do drobiu i wieprzowiny. Możecie ją też podać do smażonych lub pieczonych ryb.